Om Lundsted Grafik

Det er sagt før – men af og til skal man vove gentagelsen – det endelige værk ligger gemt inde i råmaterialet til kunstværket. Torben Lundsted finder ofte sine værker i: gamle trykplader, brændestabler og lerklumper, der vokser mens han arbejder med dem.

Han er i virkeligheden tegner og grafiker; men han er også idemager, formgiver, skulptør og keramiker. Hans arbejdsmetode er på det nærmeste identisk, lige meget om det handler en fotogravure, en statue af ler, glas og træ, en bogstøtte eller vase. Og dem der kender ham tror ikke, at det stopper der.

Med professionel baggrund som tegner og grafiker (Skolen for Brugskunst) samt Århus Kunstakademi og studierejser til bl.a. Frankrig, Bulgarien og Irland, har Torben Lundsted i mere end 35 år arbejdet med grafik – fra layout til færdigt værk. Mange af hans værker er parallelt anvendt som illustration på bogomslag.

Fra 2011 viser han andre sider af sit talent, der blandt andet omfatter skulpturer med samspil mellem så udfordrende og levende materialer som glas, ler og træ. Og med formater der sprænger bogens og trykkets faste rammer. Han har dog, hele tiden fortsat arbejdet med kobber- og zinktryk samt nu også fotogravure (dybtryk).

Torben Lundsteds evne til at opleve og give oplevelser fra sig er grundlaget for hans udtryk. Som den røde tråd i Torbens arbejder ligger evnen til på ”redelig” vis at formidle sine iagttagelser af egne oplevelser, fra det han ser.

Torben Lundsted har gennem hele sin karriere været aktiv udstiller på både censurerede udstillinger og lokale udstillinger i både ud- og indland. Og hans sidst nye mandshøje skulptur i ler og glas forestillende en teglværksarbejder har fundet sin permanente plads foran Aktivitetscenter Teglværksparken i Korsør.

Ud over sit direkte kunstneriske virke har Torben været medudgiver og arrangør af store og små kunstneriske aktiviteter som eksempelvis udstillinger og udgivelse af kunstbøger.

Peter Kürstein